Typisch Enter

typecursussen voor kinderen en volwassenen
 

CURSUSSEN

Iedereen moet goed kunnen typen. Als je dit blind met 10 vingers kunt heeft dit veel voordelen. Het kost minder tijd als je niet naar je toetsenbord hoeft te kijken. Leren blind typen is een voorbeeld van een "motorisch vaardigheid", net als bijvoorbeeld skateboarden, pianospelen en fietsen; je kunt het alleen leren door regelmatig te herhalen. Zo automatiseren je hersenen de bewegingsbanen tot een reflex.

Als je goed leert typen, krijg je niet zo snel nekklachten. Je hoeft je hoofd niet op en neer te bewegen van je scherm naar je toetsenbord en weer terug. Je leert dus een goede houding aan te nemen en je voorkomt zo veel gewrichtsklachten.

GIGAKIDS

Typisch Enter maakt gebruik van het kindvriendelijke online programma Gigakids. De lessen zijn leerzaam en gezellig door de leuke extra activiteiten zoals spelletjes, wedstrijdjes en het organiseren van uitdagingen. Om thuis te kunnen oefenen heb je een computer of laptop nodig met internetverbinding. Tijdens de eerste les ontvangt de cursist een persoonlijke inlogcode zodat er thuis en in de les kan worden ingelogd op een persoonlijk account. De cursisten moeten thuis elke dag ongeveer 15 minuten oefenen.

De cursus is bedoeld voor leerlingen van groep 6 tot en met 8 en bestaat uit 13 begeleide lessen (inclusief examen) van 45 minuten. De vorderingen van de leerlingen worden goed in de gaten gehouden. Wekelijks krijgen de ouders/verzorgers een mail met de vorderingen.

EXAMEN

De typecursus wordt afgesloten met een type-examen.

De eisen om het diploma te kunnen behalen zijn:

Het met 10 vingers blind met de juiste vingerzetting kunnen typen

Het behalen van 100 of meer aanslagen per minuut

De examenteksten typen met maximaal 2% foutpercentage (kinderen met een dyslexieverklaring 3% foutpercentage)

Mocht een cursist ondanks voldoende inspanning het diploma niet behalen dan krijgt hij/zij de kans om een herexamen te doen. Na de cursus is het van belang om regelmatig te blijven typen!

TYPECURSUS DYSLEXIE

Er is ook een dyslexieprogramma, Gigakids Xtra. Voor kinderen met dyslexie is het extra belangrijk om te leren typen. Vaak krijgen ze van de remedial teacher het advies om te gaan typen als hun schrift slecht is. En dan is het natuurlijk beter om goed te kunnen typen. Dat gaat sneller en kost minder energie. Ook horen we regelmatig dat een kind na de typecursus beter kan lezen en spellen.

Het Xtra typeprogramma is zeer geschikt voor kinderen met dyslexie:

We gebruiken zoveel mogelijk echte woorden (dus geen onzinwoorden waar dat kan worden voorkomen)

De teksten zijn hier korter, omdat de concentratie van kinderen met o.a. dyslexie vaak wat minder is

De letters zijn groter om de stress nog wat extra te verminderen

Het is mogelijk om de letters een kleur te geven die bij de vinger past waarmee je hem aan moet slaan

Het beeld is rustig zonder te veel afleiding

De drempel om naar een volgende oefening te gaan is lager en kan worden aangepast

Niet iedereen met dyslexie heeft veel moeite met leren typen. Je typt letter voor letter over een tekst heen. Meestal proberen we eerst in het gewone typeprogramma te typen. Als blijkt dat dat niet lukt, kunnen we naar het Xtra programma overstappen.

Je kunt toegang krijgen tot allebei de programma’s tegelijk en zo van de één naar de ander switchen. Met het volgen van het Xtra programma leer je wel met 10 vingers typen, maar je komt niet tot het niveau van een diploma. Je kunt wel het examen doen en je krijgt een prachtig certificaat als je met 10 vingers typt.

ADHD

Het dyslexie-programma van Gigakids is ook heel geschikt voor kinderen met ADHD, omdat ze minder lang hun concentratie hoeven vast te houden. Daarnaast houden we rekening met een rustig beeld tijdens de oefeningen zodat de kinderen niet teveel worden afgeleid.

TYPECURSUS VOLWASSENEN

Goed en snel kunnen typen is voor iedereen belangrijk. Het bespaart een hoop tijd. Veel mensen werken dagelijks meerdere uren achter een computer. Tweederde van deze mensen typt niet blind en vaak met “twee vingers”. Dit leidt tot veel tijdverlies en gaat ten koste van de werkhouding. Uit onderzoek blijkt dat als je blind kunt typen, je hersenen zich beter kunnen bezighouden met de inhoud van de tekst. Je hoeft dan je aandacht niet te richten op het vinden en typen van de letters.

Om blind te kunnen typen is het nodig om vaak en regelmatig te oefenen. De letters moet geautomatiseerd worden. Regelmatig oefenen vergt enige zelfdiscipline. Typisch Enter biedt de mogelijkheid van een groepscursus op locatie (minimaal 6 cursisten) met persoonlijke begeleiding of een online cursus met online persoonlijke begeleiding.

Typetrainer is speciaal voor volwassenen, leerlingen in het voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs (MBO), studenten in het hoger beroepsonderwijs (HBO) en studenten van de universiteit die graag met tien vingers blind willen leren typen.

Leer in 9 wekelijkse groepslessen (incl. examen) van 45 minuten beter typen. Je bent nooit te oud om te leren typen!

Klik hieronder voor een typetrainer proefles.

TypetrainerTYPECURSUS ONLINE

Bij Typisch Enter is het ook mogelijk om online een typecursus te volgen. Uw kind doorloopt het online programma van Gigakids zelfstandig. Zodra de betaling is ontvangen door Typisch Enter krijgt u binnen enkele uren een inlogcode voor het programma van Gigakids toegestuurd. U bepaald zelf wanneer u start met de cursus en u heeft vervolgens gedurende 7 maanden toegang tot het onlineprogramma met een éénmalige verlenging van 7 maanden als dit nodig is, startende op de dag dat uw kind begint met de typecursus.

ONLINE EXAMEN AFNEMEN

Onderzoek wijst uit dat een goede begeleiding bij de typecursus voor kinderen belangrijk is voor de voortgang van de resultaten van kinderen. Hierdoor is de kans dat zij het examen halen vele malen groter.

MAATJE-LICENTIE

Wilt u zelf ook graag kunnen typen? Of uw oude typevaardigheid weer opvijzelen? Dan kunt een maatje-licentie verkrijgen. U volgt online dezelfde lessen als uw kind en na 12 weken kunt u ook (weer) snel typen. Deze licentie geeft dus geen recht op deelname aan de klassikale cursus, maar uitsluitend het online gedeelte, zonder begeleiding.

U kunt wel thuis examen doen en een diploma verkrijgen.